Lastavica

Srećan Božić i Nova godina!

Slavlja — Autor lastavica @ 04:54



Uvek očekujemo da u staroj godini ostavimo sve brige i 
probleme, da njeno sunce mirno zađe...



Da joj kažemo do (ne)viđenja...


Jesmo li spremi za ulazak nove godine? Neka uđe!


Novu godinu počnimo s puno nada i još više ostvarenja. 
Sanjajmo drage destinacije...


Želimo da se odvežu ukotvljene barke...


Da brodovi rašire jedra


Da vidimo lepote koje nismo još videli...


Da se vratimo mestima koje volimo, koja nas čekaju...


Da se opijemo ljubavlju ako još nismo 


ili utopimo tugu ako smo se pogrešno zaljubili...


Neka nam svaka kafica prija, mmmmm


A još bolje, pijmo je u pravom društvu!


Neka nam 2018. bude dragocena kao ova arhivska vina 
velike vrednosti!




Nazdravimo!


Srećna nam svima Nova 2018! 
Srećan Božić, bez obzira koji slavite!



Samo vas gledam... jeste li dobri i veseli! :)

Slava

Slavlja — Autor lastavica @ 03:49



Slava je narodno-crkveni običaj i nakon Božića, najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja. 
Glavna obeležja slave su slavski kolač, žito i sveća.



Ako pada u vreme posta, slava je posna, takođe i ako pada u sredu ili petak. Sv. Nikola je uvek posna slava jer pada u vreme božićnog posta.


Zamislite da ste gosti na slavi. Neki nikad
nisu bili, zar ne? Uzmite prvo kašičicu žita.


Što biste od širokog dijapazona domaćih
i probranih pića?


Posnu slavu je teže pripremiti. Kao predjelo 
mogu ići: prebranac


pita sa šampinjonima


salata s ribom i prazilukom


pita s prazilukom


Sledi riblja supa

Za glavno jelo pripremam lignje


neku morsku ribu u sosu


lososa 


Slede domaći kolači iz moje radionice 


Nazdravimo u slavu Sv. Nikole! 


Rođendanče

Slavlja — Autor lastavica @ 05:43


Tradicija je tradicija. Kad bi „Šešir moj" u Skadarliji ostao bez
mog rođendanskog slavlja, sigurna sam da bi me neko već 
zvao odande i pitao šta se desilo :) Dakle, idemo u najlepšu 
cvetnu baštu Skadarlije.


Restoran - galerija ima dugu tradiciju.



Došli su najbliži, porodica i prijatelji, da sa mnom podele
veselje.



...uz poneki dobar zalogaj, počinje se ovako, 
pa nastavlja...


Bez skadarlijskih tamburaša nema pravog veselja.
Biraju se pesme prema raspoloženju.





...a cveće i pokloni ostaju posle slavlja. I lepa sećanja.


 

 


Slava Izletnika

Slavlja — Autor lastavica @ 19:29

Izletnik svakog 22.maja slavi svoju slavu, Sv. Nikolu letnjeg, 
dan prenosa moštiju Sv. Nikole iz Mire u Bari. Okupimo se
u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Vaznesenjskoj crkvi,
domaćin donese kolač, žito i vino i obeležimo slavu.




Posle se slavlje nastavlja u restoranu.


Uz muziku, obavezna je dobra igranka.





A ni jelovnik ne zaostaje.



Jednostavno, volimo Izletnik i dostojno proslavimo 
njegovu slavu.


Srećan Božić!

Slavlja — Autor lastavica @ 06:50


Da nema razloga za slavlje, trebalo bi ih izmisliti. A ako ih već ima, treba ih sve slaviti. Mislim da već svi znaju taj moj moto. Samo retki srećnici mogu slaviti dva Božića, dve nove godine.
To je privilegija. Pa, da vidimo kakvi su običaji oko pravoslavnog Božića. Badnje veče slavi se isključivo u porodičnom okruženju, posno, riba, prebranac, kod mene obavezno lignje.

 

Na Badnje veče domaćin unosi badnjak u dom.


Pažljivo se bira osoba koja će prva ući u kuću na Božić. To je polažajnik i donosi sreću domu. Bitno je da se radi o čestitoj osobi, dobronamernoj, prijatelju kuće koji porodicu (koju je došao a poseti) voli i želi joj sve najbolje, neko ko donosi sreću za celu narednu godinu. Položajnik simbolizira mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Zato se ta osoba dočekuje sa posebnom radošću, ukazuje joj se naročita čast, a domaćica položajnika daruje prikladnim poklonom. Polažajnik je dugo mogao biti samo muškog pola, ali pošto smo mi primetili da nam dame više sreće donesu, već nekoliko godina pozivamo damu položajnika. Zadatak polažajnika je da razgori vatricu na badnjaku (a da ne zapali kuću!). Varnice simboliziraju želje, koliko varnica, toliko sreće, zdravlja, parica…


Domaćin onda deli česnicu, koju je domaćica rano umesila.
U česnicu je sakrila novčić. Domaćin prvo otkida parče polažajniku,
putniku namerniku, domu, pa poimenice članovima domaćinstva.
Ko dobije novčić, imaće srećnu godinu.

 


Božićni ručak treba biti bogat i domaćinski, ničeg da ne nedostaje.

 


Powered by blog.rs