Lastavica

Ekspres voćni kolač

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:11



Sređivali ste zamrzivač i našli smrznuto voće, naprimer maline.
Šta uraditi s njima? Može kolač?
Umutite 6 belanaca, pa 6 žumanaca, sastavite ih, dodate 6 kašika
šećera, 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera s limunom, pa 7 punih
kašika brašna. Sipate u pleh 20x30 cm sa papirom za pečenje i pospete
smrznutim malinama. Pečete na 200 stepeni pola sata.


Pospete prah šećerom s vanilinom i eto ekspres poslastice!

Pa onda imate vremena za šetnju u prirodi!




Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:05




Mnogo godina traje tradicija da hvarski restoran "Kod kapetana" 
gostuje u restoranu "Šaran" u Zemunu sa svežom ribom i 
svojim kuvarima.



Praznik dalmatinskog hedonizma traje mesec dana.


Ambijent je prilagođen, prijatan, a usluga perfektna. Cene 
nisu male.



Nije lako izabrati ribu koju ređe jedemo.



Ovog puta izabrali smo kernju 1600 g za tri osobe, u rerni,
s krompirom. 


To je bilo predobro, pa smo kolač morali spakovati i poneti.
Izabrala sam tart sa rogačem i divljom pomorandžom. 



Fina pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:08



Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.



U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. 



Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i 
narendajte trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i 
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje. 




Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte testo, narendajte poslednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, 
ide srebrni ili zlatni novčić. 


U pouljen okrugli pleh ili sa papirom za pečenje stavite 
pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 


Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 
35 minuta. 


Jedite u slast! A ako se deli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!

 

 


Šampi(nj)o(n)ka

Gastronomija — Autor lastavica @ 18:51



Ova se pita jako brzo pojede, kad je iznesete na sto.
A nije teška za pravljenje.



Uzmete pakovanje tankih kora za pitu, 500 g šampinjona, 
tri struka praziluka (ili crnog luka, ko ne voli praziluk).
Isprižite seckan crni luk ili seckan praziluk.
Dodate očišćene, oprane i seckane šampinjone
Prodinstate, dodate so, biber, origano.


Na kore stavite sloj fila na kraj i sredinu, pa urolate.


Pečete na 200 stepeni 25 minuta. Poprskate vodom 
posle pečenja. 


Jedete u slast.

Predlog za ručak

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:25



Ako vam ponestane ideja za ručak u posnim danima, evo oslića u sosu. 



Na maslinovom ulju propržite 3 seckana crna luka
i 5 češnjeva belog luka. 


Dodajte zatim šaku svežeg seckanog peršuna, biber, 
so (ja stavljam solni cvijet), čašu kuvanog paradajza,
čašu dobrog belog vina. 


Sipajte smesu u vatrostalnu posudu.


Pomešajte prezlu i so (solni cvijet). Filete oslića (1 kg)
uvaljajte u prezlu i stavljajte u sos. 


Poklopite vatrostalnim poklopcem i pecite u rerni 
na 220 stepeni 60 minuta.



Londoneri

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:57



Nakon priče o Felix Romuliani zaslađene londonerima, nekoliko
blogera je tražilo recept. Ostalo mi je samo da ih opet umesim
i slikam.




Penasto umutiti 250 g maslaca sa 125 g šećera, dodati 6 žumanaca, 
pa koru 1 limuna (ili Kotanyl koricu) i 300 g brašna. Sipati u pleh sa
papirom za pečenje 30×40 cm




Testo tanko premazati sa 2 kašike džema od kajsija.
Peći na 170 stepeni 15 minuta. 



Izvaditi testo i premazati šamom, posuti seckanim orasima


i dopeći na 150 stepeni 30 minuta, od polovine prekriveno folijom


Šam: Umutiti 6 belanaca sa sokom pola limuna i 150 g šećera,
pa dodati 150 g mlevenih oraha. Može se dodati vanilin šećer
s limunom.


Kiš Loren

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:03



Francuski specijalitet Kiš Loren, pitu vrhunskog ukusa,
prvi put ću napraviti po receptu moje prijateljice Zlatice.



Umesiti rukama testo od 200 g mekog 
brašna, 100 g maslaca, 1 jajeta, malo soli 
(solnog cvijeta). Ostaviti ga u frižideru bar 
jedan sat da odstoji, pokriveno da se ne suši.



Podmazati nisku okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Testo razvaljati 
na malo veću površinu od te, staviti u tepsiju i podići ivice.
(da se testo lako prebaci, može se razvaljati na foliji, pa se
folija samo okrene na tepsiju)



U sredinu staviti fil: 
mešavinu od 250 g rendanog sira, 100 g seckane
slanine, 100 g seckane šunke.





Sve preliti sa smesom umućena 4 jajeta i 200 ml mleka
i malo soli (solnog cvijeta)


Peći na 200 stepeni 35-40 minuta dok ne porumeni.
Jesti toplo, u slast!


Orašac i sač, kakve to ima veze?

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:39



Već tradicionalno godinama tri dame slave u oktobru, Ljiljani i Ljeri je 
rođendan, a ja sam im je gošća. Ljera nastoji da svaki put nađe drugu
atraktivnu lokaciju. Izbor je pao na stari restoran "Orašac", Bulevar 
kralja Aleksandra 122 prekoputa Vukovog spomenika.




Vodič za ovaj restoran kaže: "Restoran Orašac je jedno od poslednjih 
mesta u ovoj ulici, ali i u užem centru Beograda, koje nije izgubilo svoju 
tradicionalnu prepoznatljivost. Odličan roštilj i izvrsnost jela spremljenih 
po receptima iz stare Srpske kuhinje dokaz su zašto restoran Orašac 
nosi naziv vodeće nacionalne kuhinje u Beogradu. Zvuci tambura i melodije
starogradskih pesama nadahnuju goste da se uvek vraćaju ovom restoranu, 
poznatom i pod nazivom Skadarlija na bulevaru."


Mi smo odabrale divan oktobarski sunčani dan za ovaj ručak. Zato smo
sedele u bašti, a ne u lepom ambijentu restorana.


Prvo razmena poklona, razume se.



Zdravica, zna se!


Teletina ispod sača sa pečenim paprikama bio je odličan izbor.




Desert: palačinke u šatou


Domaća kafa se podrazumeva.


A onda, prošetajmo! Možda potrošimo 3,5 kalorije!






Praznik u Rimu? Ne, praznik u Beogradu.

Stara carinarnica

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:31



U vrelom danu još se može prošetati Zemunom, do keja.
Labudovi i čamci leškare na Dunavu


U daljini vide se kupači na Lidu


Planirale smo „Bella Napoli", ali restoran nije radio.


Tako je izbor pao na restoran „Stara carinarnica".


Nismo se pokajale.



Sve je ovde bilo kako treba




Za vrućinu, lagan jelovnik: pohovane paprike, grilovani 
šampinjoni, pohovan kozji sir.




A zašto ovi svima objavljuju da sam tu?




Franš

Gastronomija — Autor lastavica @ 15:58



Rođendan je i vreme da se proba novi restoran. Kažu da je bašta
u „Franš"-u u ove letnje dane vrlo prijatna. Proverimo!



Iako je restoran smešten iznad autoputa, ovde je lepo
i nije bučno.



Ima ovde zanimljivih zabeležaka!



Da vidimo šta nudi jelovnik!



Rižoto sa tri vrste gljiva


Piletina u slaninici


Osvežavajuća salata.


Živeli!

Lorenzo i Kakalamba

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:45


Treba nešto proslaviti, tako da se pamti? Znam pravo mesto.
Toskansko-pirotski restoran "Lorenzo i Kakalamba", Cvijićeva 110.



Od ulaza, sve je unikatno i ne liči ni na jedan drugi restoran.
Savršeni kič, tako skockan da je lep.



Neobične stolice, zar ne?


Moj omiljeni sto je sa jabukama i violinom. Ako mogu, rezervišem
baš taj.



Usluga je savršena, a kuhinja? Šta reći? Birate između jela
toskanske kuhinje (Lorenzo) i pirotske (Kakalamba). Pa ko
šta voli, nek izvoli.




Mmmm, počinjemo.


Birali smo ribić na kajmaku


i pirotsku jagnjetinu bez kosti, sa mladim krompirićima.


Iako je teško naći mesto u stomaku, ko bi odoleo ovakvoj 
ponudi? Sikter mandža ili poslastice za kraj.



Pa je tako tiramisu našao svoje mesto


...kao i divna čokoladna torta!


Savršena bela tamjanika i roze vino"Dušica" upotpunili 
su doživljaj. Živeli! Neka se želje ostvare!



"Ustanička"

Gastronomija — Autor lastavica @ 15:34

Otvoren je novi restoran u Ustaničkoj ulici, na Dušanovcu 
i dama je poželela da tamo proslavimo njen rođendan.
Restoran ima jednostavno i logično ime "Ustanička".




Rižoto sa dimljenim lososom bio je odličan


Samltimboka perfektna
(šnicle od laks karea sa pršutom, u sosu od belog vina)


Pileći file u sosu sa pečenim krompirom nije zaostajao

Nazdravimo!



Vasina torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 10:54


Po kom Vasi je ova stara građanska torta dobila ime, niko ne zna.

Po jednoj verziji, ova ukusna torta je nastala još davne 1908. godine, kada je tašta tortu posvetila svom zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, i napravila poslasticu koja je postala omiljena mnogim domaćicama. Vasa je svoju trudnu suprugu odveo u Beč na lečenje jer je porođaj mogao da ugrozi njen i život bebe. U znak zahvalnosti za taj čin, tašta je osmislila tortu i nazvala je po brižnom zetu.
Pravila se i pravi za svečane zgode. Pa, da počnemo.
Kora
Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 1 kašiku brašna,
6 kašika mlevenih oraha (oko 90 g) i sneg od 6 belanaca. 
U namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu peći na 220 
stepeni 15 minuta. Ohlađenu koru natopiti sokom jedne pomorandže.
Fil:
1. U 130 ml vrelog mleka usuti 200 g mlevenih oraha i dobro umutiti.
Ohladiti.
2. Na pari skuvati umućena 4 žumanca sa 4 kašike šećera i 100 g 
čokolade za kuvanje. Dodati koru jedne pomoranže ili bar vanilin 
šećer s pomorandžom. Ohladiti.
Sjediniti fil 1 i 2. Premazati koru.


Preko torte premazati 3 šlaga. 


Ohladiti dobro i seći šnite.


Zavirivanjem u frižider ustanovljavamo da prebrzo nestaje...



Dani hvarske kuhinje

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:16

Punih 13 godina održava se turistička kulinarska manifestacija 
"Hvarski Dani u Šaranu" u zemunskom restoranu "Šaran". 



Sa Hvara dođe ekipa restorana "Kod Kapetana" sa svojim 
najboljim kuvarom.



Sa Hvara stigne i sve što je potrebno za ovu manifestaciju: 
sveža riba, morski plodovi, salate, školjke, rakovi, masline i začini.



Lako predjelo je pašteta od ribe

A sad da izaberemo glavno jelo

Da li je bolji kotlet grdobe na žaru sa prelivom od suvog paradajza
ili file brancina na način kapetana (sa kozicama) ili filet mola u pršutu
filovan kozicama? Sva tri jela servirana zajedno.

Trilema se rješava polako i temeljito.

A za zasladiti, odakle da počnemo?


Ipak pijane smokve u prošeku i čokoladi

i rožada.

Pa doviđenja, do narednih Hvarskih dana i narednog praznika najbolje
kuhinje!


Zbogom, Dva bela goluba!

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:22

Najstariji skadarlijski restoran "Dva bela goluba" smešten je u predvorju
boemske Skadarlije i predstavlja idealan spoj tradicije i kvaliteta. Prijatan 
ambijent i bogata ponuda, obojena zvucima starogradske muzike privlači 
godinama dosta gostiju, pa se i izletnici dve godine ovde okupljaju zimi, 
kad manje putuju.



Na meniju je svakodnevno prisutan asortiman jela domaće 
i internacionalne kuhinje.


Dva Bela Goluba (DBG) je arhitektonski uredio Uglješa Bogunović, krasili 
gosti kao što su poznate ličnosti iz sveta estrade, glume, politike kao i neki 
poznati državnici a najviše putnici namernici koji su se osećali kao kod svoje 
kuće. Slike na zidovima koje je naslikao Momo Kapor, pisac i živopisac, 
predstavljaju današnji prepoznatljiv znak ovog renomiranog restorana.



Restitucijom je restoran vraćen vlasnicima, koji će mu, na 
našu žalost, promeniti izgled i namenu. Tako je poslednje 
okupljanje pod krilima dva bela goluba prošlo veselo, ali 
i s malo sete.

Powered by blog.rs