Lastavica

Živkin kolač od rogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 07:11



Zašto Živkin kolač od rogača? Pa jednostavno, Živka ga je
napravila, ja probala, oduševila se i ona mi dala recept.
Sad ga pravim za vas. Mera je šolja od bele kafe.


Izrendajte 4 jabuke i prodinstajte ih na malo ulja.
Dodajte cimet.


Umutite mikserom 4 žumanca sa trećinom šolje šećera, dodajte
1 šolju mleka, pola šolje ulja, šolju brašna, 2 vanilin šećera,
2 praška za pecivo i šolju mlevenog rogača (200 g).




Ručno domešajte dinstane jabuke i dodajte 100-200 g suvog
grožđa. Umutite 4 belanca i dodajte masi.


Masu uspite u pleh 25x35 cm obložen papirom za pečenje i pecite na
200 stepeni 45 minuta.

Glazura: otopite na pari 150 g čokolade, 50 g maslaca, kašiku
mleka ili vode i malo ulja.

Kolač prelijte glazurom, ohladite i secite kocke. Jedite u slast!

 


Sladoled sa stavom

Gastronomija — Autor lastavica @ 17:10



U životu treba imati stav, zar ne?
Pa i sladoled jesti sa stavom. U poslastičarnici 
adekvatnog naziva.



A ukusi su bajkoviti... treba ih probati...
od ludih ukusa tamjanike, ajvara, pirotskog kačkavalja
do vrhunskog lešnika, maka sa višnjom i maline,
što se trenutno kuša.

U samom je centru grada, u Maršala Birjuzova.

Unutar zidova

Putopisi, Gastronomija, Pesme, Priče, Vesti, Muzika — Autor lastavica @ 05:48



Izlet je uglavnom u nepoznato, vodi Keti, vozi Vlada, ekipa je složna 
i pozitivna. Levo skrećemo u prelepu obast Dragačevo, koja se nalazi 
u nekoliko opština. 


Desno nam ostaje Čačak

Jeličkim putem (u lošem stanju) uspinjemo se na planinu 
Jelicu. Veoma smo lepo primljeni u prelepom ženskom 
manastiru Sv. Nikole.

Mnogi nikad nisu bili u manastiru. Provirimo.




Kako je lep ikonostas!

Divan je pogled na čačansku kotlinu.


...i obronke planine Jelice

(nastaviće se)


Pahuljica bez snega

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:39



Pahuljica je restoran na obodu zvezdarske šume, gde ljudi
rado dolaze s decom.



Razlog za to je vidljiv.


Izbor kuhinje je bogat, ali usluga nije naročito ažurna,
da ne upotrebim neke druge reči.


Sve u svemu, ako imate jaaaako mnogo vremena,
dođite ovde. Ako biste ipak da ručate u nekom normalnom
roku, zaobiđite ovaj restoran.



 


Dušanovački cvet

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:45



Ima jedno lepo mesto u Beogradu, na koje vredi svratiti
kad ste gladni. Zove se "Dušanovački cvet".


Možete unutra, možete u bašti, kako želite.

Jelovnik je bogat, ali mi smo baš bile raspoložene za piletinu 
s mlincima. I nismo pogrešile.

Piće: kampari đus

 


Ima dana

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:21



Naravno da ima dana, za sve lepo. Naprimer, za Skadarliju.


Prijatelji vole "Ima dana", to je njiihov restoran.

Hoćemo li unutra? Prijatan ambijent.


Ipak napolju, lepo je vreme. Prijale bi mi lignje

A i tufahije.


Nedostaje još samo Zvonko...

 

 


Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:21



I opet su na dnevnom redu Hvarski dani u restoranu "Šaran" u 
Zemunu, naša godišnja fešta hedonizma.



Restoran je adekvatno ukrašen. 




Kuvari iz restorana "Kod kapetana" iz Hvara i dnevno snabdevanje
finom svežom ribom i školjkama garantuju poseban užitak.

Prepoznajete li neke vrste riba?


Kako izabrati? Teško. Ovog puta pobedili su veća orada i
jedan krupniji list.

Kako je bilo dobro, nije potrebno ni pričati


Valja i zasladiti, naravno. 

Tart s rogačem opravdao je sva očekivanja, a ni fritule
nisu bile za baciti.


Vidimo se u Šaranu za godinu dana, ukoliko se ne odlučimo
još i za dane istarske kuhinje u novembru!


 


Prijina lazanja

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:57



Ovo jelo je smislila moja prija, pa ga po njoj i zovem. Ona je odličan
kulinar i nije je lako stići. Moj stari receptar čuva ovo jelo sa 
poštovanjem.


Propržite na maslinovom ulju 3 seckana crna luka, dodajte narendane 
3 šargarepe, prodinstajte, pa dodajte 600 g mlevenog mesa (juneće+ 
svinjsko) i propržite. Dodajte malo vode, so, neobavezno vegetu,
biber, origano, pa prodinstajte pola sata. Na kraju dodajte 4 kašike kečapa i 3 kašike brašna.

Skuvajte široke rezance 500 g u slanoj vodi. Ako ih ne nađete,
kao što ja nisam, mogu poslužiti i uži.

Narendajte 200 g kačkavalja.

U tepsiju ređajte sloj rezanaca, sloj mesa, sloj narendanog
kačkavalja, ponovo rezance, pa kačkavalj.


Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta. Jedite u slast!
I nazdravimo!


Priče starog receptara

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:47



Pet puta sam u toku svog života prepisivala svoj receptar. 
Ovaj sadašnji ima lepu posvetu koja je njegov moto.



Kad bih prepisala receptar, za stari bi se neko grabio, neko
od onih koji znaju koliko volim kulinarstvo. I čuvaju ona četiri
vrlo pažljivo.

Sad je u njemu oko 1200 proverenih recepata. Svaki ima svoju 
ocenu, ime onoga od koga sam dobila recept ili ime kreatora 
jela. Nekad sam to ja. Nekad moj sin. Uglavnom prijatelji.

Ako bi umeo da priča, šta bi nam pričao? Istorijat nekih jela?
Priče o gastronomskim uživanjima? Pomešajmo sve to, pa krenimo.

Nazdravljam za sva gastronomska zadovoljstva koja su
nastala po ovom receptaru i tek će nastati!

 


Snickers kolač

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:43

Za ljubitelje kikirikija i čokolade


Stariji posetioci bloga znaju ovaj recept, a novi ga mogu videti.
Namenjen je ljubiteljima kikirikija =Snickers kolač.


Ispecite sirovi kikiriki 300 g u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta 
ili kupite pečeni neslani kikiriki. Ohladite ga, očistite od ljuski i sameljite. 

Sameljite 300 g pti ber keksa ili kupite mleveni.

Umutite 4 cela jajeta sa 250 g šećera, dodajte 250 g maslaca
i 100 g čokolade za kuvanje. Kuvajte na pari uz mešanje.
Kad se počne zgušnjavati, dodajte keks i kikiriki.


Smesu razlijte u vodom ovlažen pleh 25×35 cm pa prelijte glazurom.
Stavite na hladno nekoliko sati, pa secite štanglice.

Glazura:
Na pari skuvajte 100 g čokolade za kuvanje sa 50 g maslaca
i 2 kašike mleka.

Jedite u slast!

Vasina torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:14



Po kom Vasi je ova stara građanska torta dobila ime, 
niko ne zna.
Pravila se i pravi za svečane zgode. Pa, da počnemo.


Kora: 
Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 1 kašiku brašna,
6 kašika mlevenih oraha (oko 90 g) i sneg od 6 belanaca. Dobro je
dodati narendanu koricu pomorandže, a možete i kandiranu domaću
koru pomorandže.




U namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu (ili obloženom 
papirom za pečenje) peći na 220 stepeni 15 minuta. Ohlađenu 
koru natopiti sokom jedne pomorandže.


Fil:
1. U 130 ml vrelog mleka usuti 200 g mlevenih oraha i dobro umutiti.
Ohladiti.


2. Na pari skuvati umućena 4 žumanca sa 4 kašike šećera i 100 g 
čokolade za kuvanje. 
Dodati koru jedne pomorandže ili bar vanilin šećer s pomorandžom. 
Ohladiti.


Sjediniti fil 1 i 2. Premazati koru.



Celu tortu premazati šlagom ili šamom od 4 belanca.

Uživajte!

Najšašaviji restoran

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:36



Brat je rekao sestri, isto si videla u Beogradu kao i ja, samo ti 
još nedostaje "Lorenzo i Kakalamba". Pa, da to ispravimo!





To je restoran koji ne liči ni na jedan drugi. Toliko šašavog kiča 
nigde se ne može videti. Svakako, prepoznatljivi su po 
namernom i tendencioznom kiču, perfektnoj usluzi i klopi.






Volim sto sa jabukama i violinom. A svaki se razlikuje.



Stolice su najblesavije. 

Šekspir na sve budno motri.


Sprat niže je kuhinja, možete zaviriti kroz staklo na podu.


Da izaberemo šta ćemo danas jesti!


Kao malo predjelo ide krem sir sa vrućom lepinjom


Za glavno jelo preporučujem staroplaninski gulaš,
mada je sve ukusno i nema greške...


Da dodamo malo bibera?


Ovako se nude slatkiši za kraj, sikter mandža :)


Izabrala sam Vasinu tortu, klasičnu i divnu.


Drugi su uzeli cream brule sa brusnicom 


i crumble sa šumskim voćem


Ovde povremeno treba doći :)

 


Ekspres voćni kolač

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:11



Sređivali ste zamrzivač i našli smrznuto voće, naprimer maline.
Šta uraditi s njima? Može kolač?
Umutite 6 belanaca, pa 6 žumanaca, sastavite ih, dodate 6 kašika
šećera, 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera s limunom, pa 7 punih
kašika brašna. Sipate u pleh 20x30 cm sa papirom za pečenje i pospete
smrznutim malinama. Pečete na 200 stepeni pola sata.


Pospete prah šećerom s vanilinom i eto ekspres poslastice!

Pa onda imate vremena za šetnju u prirodi!




Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:05




Mnogo godina traje tradicija da hvarski restoran "Kod kapetana" 
gostuje u restoranu "Šaran" u Zemunu sa svežom ribom i 
svojim kuvarima.



Praznik dalmatinskog hedonizma traje mesec dana.


Ambijent je prilagođen, prijatan, a usluga perfektna. Cene 
nisu male.



Nije lako izabrati ribu koju ređe jedemo.



Ovog puta izabrali smo kernju 1600 g za tri osobe, u rerni,
s krompirom. 


To je bilo predobro, pa smo kolač morali spakovati i poneti.
Izabrala sam tart sa rogačem i divljom pomorandžom. 



Fina pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:08



Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.



U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. 



Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i 
narendajte trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i 
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje. 




Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte testo, narendajte poslednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, 
ide srebrni ili zlatni novčić. 


U pouljen okrugli pleh ili sa papirom za pečenje stavite 
pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 


Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 
35 minuta. 


Jedite u slast! A ako se deli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!

 

 


Powered by blog.rs