Lastavica

Pita od ostataka

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:26



I tako, sin ode na put i ostavi mi zadatak da mu
ispraznim frižider. Ostala 3 jajeta, 200 g sira tipa fete,
praziluk 5 strukova, jedna paprika. Šta ćemo?
Ispržila sam seckani praziluk i papriku na ulju.
umutila 3 belanca, pa 3 žumanca, sastavila, dodala
izmrvljen sir i malo soli. Zatim ispržen praziluk. Sve
pomešala i nadevala po dve kore, na kraju i u sredini,
rolala. Pekla na 200 stepeni 25 minuta.
Rezultat vrlo ukusan.


 


Prolećna torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:13



Radi se o starinskom kolaču koji ima mnogo imena,
a meni je predat pod ovim.
Umutite dobro 150g masalaca sa 150 g šećera, dodajte
umućenih 6 belanaca, 150 mlevenih oraha i 75 g brašna.
Sipajte u podmazani i pobrašnjeni pleh 25×35 cm
(ili sa pek papirom) i pecite na 175 stepeni 15 minuta.
Umutite 6 žumanaca sa 100 g šećera, pa prelijte pečeno
testo i vratite ga u isključenu toplu rernu da se suši 20
minuta. Ohladite. Zatim premažite koru filom i pospite
sa 100 g mlevenih oraha.

Fil: Kad provri 100 ml mleka sa 150 g šećera,
uspite 150 g mlevenih oraha i mutite dok ne pobeli.
Ohladite i dodajte 100 g umućenog maslaca.


 


Na indijski način

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:54



Kad se nešto važno (a u vezi zdravlja) dobro završi,
treba proslaviti. Indijski restoran je pravi izbor.




Ambijent je simpatičan

Da izaberemo šta ćemo

Izabrale smo. Sve je savršeno


A sad, na pešačenje. To je deo terapije


 


Ukusni rođendan

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:11



Njih dve slave rođendan zajedno, a ja sam im godinama
jedina gošća. Uvek izlazimo u neki fini restoran.


Ulazimo u "Dvorište"



Biramo sto na suncu

Zadovoljne su poklonima

Nakon darivanja, sledi gošćenje


Do sledećeg (ukusnog) viđenja

Monument-alno

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:23



Odlučile smo da se osećamo monumentalno, pa smo svratile
u restoran "Monument"




Izbor je popriličan, meni je prijao rižoto
s gamborima


Ali sladoled je nedostajao u celoj priči. Gde ćemo?
Jeste li zaboravili Gelateriju? Mi nismo.


 


Mali Kalemegdan

Gastronomija — Autor lastavica @ 01:57



Ako se zateknete na Kalemegdanu, najbolji izbor za
ručak je restoran Mali Kalemegdan, u hladu kestenova.


Usluga je odlična, a jelovnik odličan.


Na kraju, zna se, odlična kafa.

Pa ćemo u šetnju, zna se...


 


Gde se lepo jede

Gastronomija — Autor lastavica @ 12:12



Više puta sam vas upoznala sa najšašavijim restoranom u
Beogradu, "Lorenzo i Kakalamba"


U vrelim danima, dobro klimatizovan restoran sa odličnom
uslugom pravi je dobitak.

Zna se naš sto, sa jabukama i violinom



Šta ćemo danas? Sve je fino.



Za kraj, biramo "sikter mandžu". Moja je Vasina torta


A ovo divno cveće je za mene :)

 


Kolač od rogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:52



Zašto kolač od rogača? Pa jednostavno, Živka ga je
napravila, ja probala, oduševila se i ona mi dala recept.
Sad ga pravim za vas. Mera je šolja od bele kafe.

Izrendajte 4 jabuke i prodinstajte ih na malo ulja.
Dodajte cimet.
Umutite mikserom 4 žumanca sa pola šolje šećera, dodajte
1 šolju mleka, pola šolje ulja, šolju brašna, 2 vanilin šećera,
2 praška za pecivo i šolju mlevenog rogača (200 g).
Ručno domešajte dinstane jabuke i dodajte 100-200 g suvog
grožđa. Umutite 4 belanca i dodajte masi.
Uspite u pleh 25x35 cm sa papirom za pečenje i pecite na
200 stepeni 45 minuta.
Glazura: otopite na pari 150 g čokolade, 50 g maslaca, kašiku
mleka ili vode i malo ulja.

Kolač prelijte glazurom, ohladite i secite kocke. Jedite u slast!


 


Danas kuvamo

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:57



Danas je vreme za kuvanje. Spremamo punjene kanelone.
Uzmite pakovanje sa 20 kanelona.
Na maslinovom ulju propržite 1 seckani crni luk, dodajte
konzervu pelata paradajza, bosiljak i biber, malo soli.
Prokuvajte 10 minuta.
Pomešajte: smrvljeno 500 g feta sira, 200 g mocarele, 200 g
seckane šunke, 2 kašike parmezana, 2 jajeta i tom smesom
punite kanelone u plehu. Prelijte sosom sa paradajzom i
pecite u rerni na 220 stepeni 30 minuta.
Jedite toplo, uz zelenu salatu.


 


Beogradska gastronomija

Gastronomija — Autor lastavica @ 14:22


Odmah upozoravam da post nije za gladne. Prvo nešto
pojedite, pa se vratite. Naravno, znam gde se najbolje jede u Beogradu, ako
izuzmem moj dom, u kome se gastronomija baš ceni.


Ako želimo roštilj, najbolji ima "Stara daščara" u
Topčideru. Jednostavno, nisu nijednom omanuli.

Salata od kiselog kupusa tu ide dobro

Dobro se slaže chardonnay


Ćevapčići na sto načina, sa ajvarom i kajmakom, sa
ovim ili onim, jedu se u restoranu "Mali Kalemegdan"




Živeli!

Ništa od toga? Jede vam se jagnjetina ispod sača?
Onda kuća mesa, "Nacionalna klasa" na Savi
s novobeogradske strane.

Da, baš tu

Prijatan ambijent

Uvek pitam konobara šta im je tog dana najbolje.
Preporučio je jagnjetinu ispod sača

Malo pečenih paprika za salatu

Obe smo birale belo vino

Niste za brzi ručak?


Teletina ispod sača je neverovatno dobra u restoranu
"Kondir", Poankareova 3.


Kupus salata

I pretpostavimo da ste prošetali, baš valjano,
i potrošili kalorije. Može sad krem sa voćem u
"Credo", hotel "Mariott"

A ako biste radije sladoled, onda ćemo u Muzej sladoleda.

Nema čega nema, pistaccio je najbolji u gradu, malina
kao prava, lešnik predivan itd.



Ide tu i kafa, pa da završimo s njom za danas.
Imam ja podosta materijala.

 


Slani i slatki Zlatibor

Gastronomija — Autor lastavica @ 10:28



Prvog dana obilazimo oko jezera na Zlatiboru.



Mala šetnja do „Konobe Akustik“ blizu jezera, lepog ambijenta
i usluge.


Ručkamo slane palačinke (po pola porcije svaka).

Zasladićemo se u poslastičarnici "Feniks" kupom Zlatibor
sa četiri vrste šumskog voća.



Smešteni smo u Konačištu "Sunce", udobom malom hotelu
skrivenom u borovoj šumi, van buke i gužve.

Podno grejanje odlično funkcioniše pa je prijatno toplo
i u maglovitom jutru

Jutarnja kafica prija u adekvatnom ambijentu


Bogat je doručak, naprimer lepinja s pretopom

 

Odlična je ručkovečera




Lako je razumeti zašto se vraćamo ovde...
(nastaviće se)

Dvorište

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:26



Jedan od najprijatnijih restorana u Beogradu je "Dvorište"
omiljen u koronskim vremenima jer se uglavnom sedi
u bašti, a i unutra je odlično provetreno.


Ambijent je originalan i domaćinski. Usluga odlična.
Piće: campari juice

Rado biramo više predjela koje svi zajedno koristimo.

A za poslasticu, šašava krempita i panakota.

Prava kafa na kraju. Ponovićemo.

A onda izgleda ovako:

 


Ukusni susret

Gastronomija — Autor lastavica @ 17:10



Ako šetate Tašmajdanskim parkom, navratite u stari
elitni restoran "Madera". Rezervacija je obavezna.
Velika je bašta, sve otvoreno, idealno za ova luda
koronasta vremena.


Tri prijateljice se nisu dugo našle zajedno, bilo
je vreme.

Za jelovnik: pljeskavica na kajmaku ili špargle sa
miročkim sirom


Salata. pečene paprike

Kao poslastica. gratinirane jagode (sa kremom
i karamelom)

Živeli!

Čokoladni put

Gastronomija — Autor lastavica @ 17:28




Priča o čokoladi počinje u prašumama Srednje Amerike,
gde raste kakaovac. Plodovi su dugački 15-30 cm i puni
su semenki (20-60) koje su u drevna vremena služile i
kao valuta.


Semenke se usitnjavaju i u avanu

Kakao je bio suštinski deo života drevnih Maja i Acteka. Pre
više od 1500 godina p.n.e. pripadnici drevnih civilizacija su ne
samo konzumirali kakao s vodom, medom, mlekom, čilijem
nego su i svoja božanstva povezivali sa ovom biljkom.
Kamen metate se koristio za usitnjavanje semenki. Vrlo
su tvrde i gorkastog ukusa.

Montezuma II, poslednji actečki vladar je Kortezu
ponudio napitak od kakaoa i time bio zaslužan što
je Evropa saznala za ovaj napitak.

Gorak napitak zaslađivao se šećerom. Ana od Austrije,
ćerka kralja Filipa III, zaslužna je za širenje kakaoa u
Evropi. Udajom za Lupa XIII uvela je ovu poslasticu na
francuski dvor.

Zrna kakaovca se vade iz slatke pulpe posebnim postupkom,
suše, pa peku i melanžiraju. Smesa se dugo meša. Crna
čokolada mora da ima bar 70% kakaoa, mlečnoj se dodaje
mleko u prahu i šećer, bela se pravi od kakao butera, a rubi
(crvenkasta čokolada) je još tajne recepture.


Tajna pravljenja recepata se širila ka Belgiji i Engleskoj.
Belgijska čokolada se i danas smatra najvećim užitkom.
Austrijska škola je iznedrila prvi kolač od čokolade, najpoznatiji
čokoladni kolač svih vremena, Sacher tortu. Izmislio ga je 16-godišnji
šegrt Franz Sacher kada je društvu princa von Metternicha
zatrebala poslastica, a glavni kuvar se razboleo.

Na ovoj ploči od čokolade upisnao je nekoliko kompozicija.
Odslušate ih na gramofonu i pojedete- ploču!

Ako nema struje, na bicikl pogon melje se kakaovac!

Čuvena "Olga" obeležila je istoriju čokolade u Srbiji. Smislio je
Konstantin Šonda koji je 1902.godine otvorio prvu proizvodnju
čokolade, kakaoa i keksa u Beogradu.
U Zagrebu se od 1911. godine čokolada proizvodila u fabrici
Union (danas Josip Kraš) a od 1922. u Ljubljani (Gorenjka).

Prva industrijska čokolada pod imenom "Roda" proizvodila
se u Srbiji od 1924. u fabrici u Zemunu.

Od 1938. "Roda "proizvodi penasti dezert poznat kao
čoko-banana. Fabrika 1946.godine menja ime u "Nada Štark"
pa se spaja sa fabrikom keksa "Soko" i postaje "Soko Štark".

Cipelice su za jelo, da ne verujete!

Na kraju istorijske šetnje sami pravimo svoju čokoladu.
U kalup sipamo čokoladnu smesu, dodajemo joj priloge po
želji, ohladimo i kući nosimo jedinstvenu svoju prvu čokoladu.


Za ovaj put nam trebaju patikice? Uzmimo one od
čokolade pa dođimo ponovo

 


Ukus Topčidera

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:34



Nakon šetenje po Topčideru, valja i prezalogajiti


U restranu "Stara daščara" u Topčideru mesto se uvek
mora rezervisati. Roštilj im je poznat po kvalitetu a u
koronastim vremenima na ceni je sedenje na otvorenom,
na suncu. "Stara Daščara" je ukus Topčidera.



Biramo pljeskavicu sočnu a perfektno pečenu

Dobro ide kupus salata uz nju

Belo vino se podrazumeva. Živeli!


 


1 2 3 4  Sledeći»

Powered by blog.rs