Lastavica

Vodenica

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:13



Splav "Vodenica" je dobro poznat ljubiteljima riblje kuhinje


Parkiran je na Savi, kod kule Nebojša

Zbog visokog vodostaja pored stepenica dodate su daske po
kojima se ulazi dok se Sava ne spusti. Labudovi pomažu.

Nismo vam donele ništa za jelo, izvinjavamo se

Ima spoljni deo za piće i velilki prostor na brodu unutra i napolju.


Tu se lepo sluša tišina i reka koja brzo i tiho teče

Da izaberemo šta ćemo jesti

Uživale smo u nesvakidašnjem repertoaru, Smuđ ala Orly.
Delikatesno za sva čula.

Sauvignon ide odlično uz smuđa. Živeli!


Dodajmo capuccino

Dok mi uživamo, rečni taksista prevozi putnike do ostrva
i nazad, na šarenim jastucima.

Nakon vina preba opet preći nestabilne uzane daske

Ljiljo, ne ljuljaj ih! A ni vi, labudovi!


Ajde još malo, kupale smo se kući, ne moramo
u mutnoj Savi

Šetnju nastavljamo suve!
(nastaviće se)

 



Šašavo, a lepo

Gastronomija — Autor lastavica @ 03:19



Danas vas uvodim u najšašaviji restoran u Beogradu,
"Lorenzo i Kakalamba" . Služi se piroćanska i toskanska
kuhinja, što je sadržano i u imenu restorana: Lorenzo je
Lorenzo da Medici, a Kakalamba je piroćanski nadimak
supruga vlasnice restorana.


Idemo od ulaza, gde nas dočekuje verni pas

Jasno se daje na znanje, ovde se anđeoski jede!

Dekor se menja prema dobu godine. Ima još novogodišnjih
elemenata.



Nema čega nema na ovim policama

Kuvarica sa haljinom od tanjira još ima sve na broju.

Vreme je za ručak

Uđimo u restoran. Samo ovde jelka dubi na vrhu,
iznad prozorčeta kroz koji virite u kuhinju.

Žirafo, da nisi promašila ZOO vrt?

Ovakav dekor niste nigde videli. Italijanski i pirotski
elementi iskombinovani kao čist kič, ali nesumnjivo
lep i zanimljiv.

Lorenzo da Medici lično

Ovde se ne propagira vitkost

Ovde Pirot, a napolju vrvi život


Ko ne bi rado slušao kontrabas, ako svira ovakva dama?

Stolice su sexi

Čeka nas naš omiljeni sto sa jabukama i violinom.

Tri Perkelete su se našle posle dužeg vremena, čemu
treba nazdraviti. Zašto Perkelete? Polovina su ekipe
koja je 15 godina posećivala Nephrologisches Seminar
u Heidelbergu i svaki boravak završavala u restoranu
"Perkeo".

Sve smo odabrale isto, pirotsku jagnjetinu ispod sača

Za poslasticu creme brulée

Uz to odlično ide bela tamjanika, živeli!

 


Dvorište

Gastronomija — Autor lastavica @ 18:53



Kad vidite ovaj mural, stigli ste na pravo mesto


Zaista je dvorište, popnite se ovuda

Nećemo sada unutra. Zbog korone "u modi" su bašte

Molim neki fini sto u hladu

Kao apetajzer idu riblja pašteta i masline

Kombinovale smo tri laka jela:
-kroketi od tikvica i letnje rolnice sa kozicama i gamborima

-brusketi sa plavim patlidžanom i feta sirom

Provirimo unutra, kad krenu hladniji dani, tu ćemo navratiti


 


Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:31



Godinama već početkom godine održavaju se Hvarski dani
u restoranu "Šaran" u Zemunu. Kelneri i kuvari iz restorana
"Kod kapetana" sa Hvara stižu u "Šaran" da dočaraju miris i
ukus Dalmacije.




Svakog dana stiže širok repertoar sveže morske ribe i rakova.



Treba samo izabrati. Samo? Nije to baš lako.

Krilo raže i nekoliko barbuna.

Uz ovo ide dobro čaša plavca.


A izbor slatkiša? Nemoguć. Ipak, krostata od smokava
i tart od rogača pokazali su se najboljim izborom.

Pa, do sledećih hvarskih dana... Živeli!

 


U poseti kod Lorenza

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:20



Najneobičniji restoran u Beogradu zove se "Lorenzo i Kakalamba".
Mesto "deselepojede".


Na ulazu vas dočekuje jednostavno uputstvo za upotrebu:
Jedi, pij, moli se, smej se!

Od ulaza, sve je najšašaviji kič


A opet, taj kič je skladan


Je li haljina od tanjira udobna, madam?

Dekoracija je unikatna.



Ni pogled kroz prozor nije običan


Jelka je okrenuta naopačke

Ovde Deda Mraz svakako ne kasni.

Imate direktan uvid u kuhinju. Ali nije poželjno nositi
kratku suknju zbog opasnosti po zdravlje kuvara!:)

Nezamislivo je bez pirotskog ćilima

Volim sto sa jabukama, sveže jabuke oko violine...

Važno je doći u veselom društvu.

Jako je teško izabrati. Kuhinja je
toskanska i piroćanska, pa ko šta voli.


Poslastice se nude ovako, a zovu se "sikter mandža"


Ravioli s bundevom su bili odlični

Žešći lućići su čevapčići na piroćanski način.

Uz to ide bela tamjanika i rakija, ko šta voli.
Ovo je Vasina torta, najbolja u gradu

a ovo italijanski poljubac

Živeli!


Ko ne bi voleo Betovena?

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:44



Vidimo se jednom godišnje i samo nastavimo gde smo stale.
ne moramo se podsećati šta se u međuvremenu dešavalo.
Gorana dođe iz SAD ili iz Kine, kako kad, a ja ovde čuvam
Beograd dok su se moje prijateljice raselile po svetu.


Tad nemamo vremena za kuvanje nego nam spremaju drugi,
a mi se posvetimo sećanjima i pričanjima novosti u našim
životima. Restoran "Dvorište", Svetogorska 46, pravo je
mesto za miran razgovor s ukusnom podlogom.

Sledi dobra kafa i šašava krempita odličnog ukusa.

Ako se priča nastavi, poslastičarnica "Boni" skoro prekoputa
je šarmantno mesto za obezbeđenje zaslađenja. Samo, kako izabrati?


Evo, uspele smo. Zeleni je Betoven. Obožavam Betovena, pa
što ne bi bio od pistaća?


Naravno, uvek je slatko kad nađemo vremena za naša čavrljanja.


Dobar za izbegavanje

Gastronomija — Autor lastavica @ 16:24



Mnogi koji dolaze u Beograd odsednu u hotelu "Srbija", pa
za neki ručak odu u najbliži restoran "Stari Hong Kong".


Godinama je to bio restoran koji sam preporučivala.
Dve godine nisam navraćala i nažalost sam ustanovila da
nema ni traga nekadašnje dobre usloge. I pored malo gostiju,
kelner je bio spor. Kad se konačno pojavio i dve osobe zatražile
da im se donese jedna porcija jela (porcije su obilne) i podeli na
dve, kelner je doneo dve različite porcije jela uz napomenu da
jedna osoba reče da ne voli bademe.

Par nije bio raspoložen za svađu, pojeli su po pola porcije
i ostalo spakovali za poneti. Potražili su onda poslasticu,
pržene jabuke i ananas. To je nekad bila poslastica za ponos,
kriška ananasa ili jabuke sa tankom koricom prženog testa.
Umesto toga, sada su dobili neuprženo testo za palačinke
s tragovima ananasa i jabuke, sa ukusom prečesto preprženog
ulja. Rezultat: naknadna muka i gađenje. A cene nisu bile
nimalo naivne.
Mali savet: ovaj restoran zaobiđite u najširem luku trajno ili
bar dok na neki volšebni način ne vrati nekadašnji kvalitet.

Živkin kolač od rogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 07:11



Zašto Živkin kolač od rogača? Pa jednostavno, Živka ga je
napravila, ja probala, oduševila se i ona mi dala recept.
Sad ga pravim za vas. Mera je šolja od bele kafe.


Izrendajte 4 jabuke i prodinstajte ih na malo ulja.
Dodajte cimet.


Umutite mikserom 4 žumanca sa trećinom šolje šećera, dodajte
1 šolju mleka, pola šolje ulja, šolju brašna, 2 vanilin šećera,
2 praška za pecivo i šolju mlevenog rogača (200 g).




Ručno domešajte dinstane jabuke i dodajte 100-200 g suvog
grožđa. Umutite 4 belanca i dodajte masi.


Masu uspite u pleh 25x35 cm obložen papirom za pečenje i pecite na
200 stepeni 45 minuta.

Glazura: otopite na pari 150 g čokolade, 50 g maslaca, kašiku
mleka ili vode i malo ulja.

Kolač prelijte glazurom, ohladite i secite kocke. Jedite u slast!

 


Sladoled sa stavom

Gastronomija — Autor lastavica @ 17:10



U životu treba imati stav, zar ne?
Pa i sladoled jesti sa stavom. U poslastičarnici 
adekvatnog naziva.



A ukusi su bajkoviti... treba ih probati...
od ludih ukusa tamjanike, ajvara, pirotskog kačkavalja
do vrhunskog lešnika, maka sa višnjom i maline,
što se trenutno kuša.

U samom je centru grada, u Maršala Birjuzova.

Unutar zidova

Putopisi, Gastronomija, Pesme, Priče, Vesti, Muzika — Autor lastavica @ 05:48



Izlet je uglavnom u nepoznato, vodi Keti, vozi Vlada, ekipa je složna 
i pozitivna. Levo skrećemo u prelepu obast Dragačevo, koja se nalazi 
u nekoliko opština. 


Desno nam ostaje Čačak

Jeličkim putem (u lošem stanju) uspinjemo se na planinu 
Jelicu. Veoma smo lepo primljeni u prelepom ženskom 
manastiru Sv. Nikole.

Mnogi nikad nisu bili u manastiru. Provirimo.




Kako je lep ikonostas!

Divan je pogled na čačansku kotlinu.


...i obronke planine Jelice

(nastaviće se)


Pahuljica bez snega

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:39



Pahuljica je restoran na obodu zvezdarske šume, gde ljudi
rado dolaze s decom.



Razlog za to je vidljiv.


Izbor kuhinje je bogat, ali usluga nije naročito ažurna,
da ne upotrebim neke druge reči.


Sve u svemu, ako imate jaaaako mnogo vremena,
dođite ovde. Ako biste ipak da ručate u nekom normalnom
roku, zaobiđite ovaj restoran.



 


Dušanovački cvet

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:45



Ima jedno lepo mesto u Beogradu, na koje vredi svratiti
kad ste gladni. Zove se "Dušanovački cvet".


Možete unutra, možete u bašti, kako želite.

Jelovnik je bogat, ali mi smo baš bile raspoložene za piletinu 
s mlincima. I nismo pogrešile.

Piće: kampari đus

 


Ima dana

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:21



Naravno da ima dana, za sve lepo. Naprimer, za Skadarliju.


Prijatelji vole "Ima dana", to je njiihov restoran.

Hoćemo li unutra? Prijatan ambijent.


Ipak napolju, lepo je vreme. Prijale bi mi lignje

A i tufahije.


Nedostaje još samo Zvonko...

 

 


Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:21



I opet su na dnevnom redu Hvarski dani u restoranu "Šaran" u 
Zemunu, naša godišnja fešta hedonizma.



Restoran je adekvatno ukrašen. 




Kuvari iz restorana "Kod kapetana" iz Hvara i dnevno snabdevanje
finom svežom ribom i školjkama garantuju poseban užitak.

Prepoznajete li neke vrste riba?


Kako izabrati? Teško. Ovog puta pobedili su veća orada i
jedan krupniji list.

Kako je bilo dobro, nije potrebno ni pričati


Valja i zasladiti, naravno. 

Tart s rogačem opravdao je sva očekivanja, a ni fritule
nisu bile za baciti.


Vidimo se u Šaranu za godinu dana, ukoliko se ne odlučimo
još i za dane istarske kuhinje u novembru!


 


Prijina lazanja

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:57



Ovo jelo je smislila moja prija, pa ga po njoj i zovem. Ona je odličan
kulinar i nije je lako stići. Moj stari receptar čuva ovo jelo sa 
poštovanjem.


Propržite na maslinovom ulju 3 seckana crna luka, dodajte narendane 
3 šargarepe, prodinstajte, pa dodajte 600 g mlevenog mesa (juneće+ 
svinjsko) i propržite. Dodajte malo vode, so, neobavezno vegetu,
biber, origano, pa prodinstajte pola sata. Na kraju dodajte 4 kašike kečapa i 3 kašike brašna.

Skuvajte široke rezance 500 g u slanoj vodi. Ako ih ne nađete,
kao što ja nisam, mogu poslužiti i uži.

Narendajte 200 g kačkavalja.

U tepsiju ređajte sloj rezanaca, sloj mesa, sloj narendanog
kačkavalja, ponovo rezance, pa kačkavalj.


Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta. Jedite u slast!
I nazdravimo!


1 2 3  Sledeći»

Powered by blog.rs