Lastavica

Gibanica

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:25


Gibanica je meni omiljeni specijalitet srpske kuhinje.
Rad: Uzeti 500 g kora za gibanicu. U nauljen pleh 30x40 cm
ravno staviti dve kore na dno, pa preliti sa 4 kašike fila, pa
nagužvati 2 kore preko cele površine. Opet 4 kašike fila,
pa nagužvati 2 kore i ponavljati. Na kraju idu dve kore
ravno preko gibanice i preliju se filom. Izbosti nožem.
Peći na 220 stepeni 30 minuta.
Fil: Umutiti 5 žumanaca, pa dodati 400 g mrvljenog belog sira,
šolju 2 dl mleka ili 200 ml gazirane vode, ulja 100 ml. Ako sir
nije slan, dodati malo soli. Na kraju dodati sneg od 5 belanaca.
20241130-120525
Poprskati vodom i seći.
imageedit-1608-4278001348
Jesti u slast!
20241130-132954



Japanska gastronomija

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:21



Volite li japansku gastronomiju? Ja da, ako imam
dobrog savetnika. Sin je bio u Japanu tri puta i voli
njihovu kuhinju, pa nam je savetovao restoran "Marukoshi"
1

2020-09-17
Uz njegovu pomoć, izabrala sam odličan okonomiyaki,
koji Japanci vole da jedu u restoranima
2
Ivko je uzeo tonkatsu, jelo koji Japanci rado spremaju
kod kuće
3
Sin je izabrao vrlo ukusan oyakodan.
4
Nije bilo mesta za dezert, pa se nadam da ću drugi put
probati i njihove specifične poslastice. Eto, u svemu
lepom uživa Lastavica.


Prebranac

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:58



Potopiti 1 kg belog pasulja tetovca preko noći.
Sutradan ocediti, naliti vodom i prokuvati do vrenja. Odliti vodu i naliti toplom vodom. 
Dodati vegetu i biber. Kuvati oko 1,5 sat do mekog, ali da se ne raspukne. Pred kraj 
dodati so. Ocediti višak vode.
Na 2 dl ulja propržiti 1 kg crnog luka izrezanog na rezance, 
nasuti dosta slatke mlevene aleve paprike.
U nauljeni pleh staviti sloj pasulja, preliti uljem,
pa sloj luka, opet ulje, pa pasulj.
Odozgo nauljiti, posuti alevom paprikom i staviti dva lista lovora
i seckana tri čena belog luka.
Peći u rerni na 220 stepeni 1 sat. Služiti toplo ili hladno.
prebranac



Rozen torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:00



Rozen torta je kolač koji se jako lako pravi ako kupimo
gotove kore, 8 kora 20×30 cm.
Pripremite fil:
U 200 ml mleka dodati 170 g šećera, provriti, dodati 400 g
mlevenih oraha i 5 vanilin šećera. Vrućem dodati 250 g
maslaca i odmah filovati.

Korice pokvasiti neslađenim mlakim mlekom i filovati.
Na donju koricu razmazati 4 kašike fila i staviti drugu,
pritisnuti, pokvasiti mlekom, filovati sa 4 kašike fila
i tako ponoviti 7 puta.

Osma kora ide na vrh, kvasi se mlekom, pa se preko svega stavi alufolija i pritisne težom šerpom i ostavi na sobnoj temperaturi sat-dva pa u frižider preko noći.
Sutradan se odseku krajevi i torta glazira.
409077150-2657313921090125-9086259201012383563-n
Glazura:
Umutiti 400 g prah šećera sa sokom polovine omanjeg
limuna, nekoliko kapi ekstrakta maline ili jagode i 3-4 kapi
ulja. Dodavati kap po kap vrele vode i mutiti do penastog.
Prekriti gornju površinu torte.
Torta se ostavi na hladnom da se glazura stegne. Seći kocke.
imageedit-2752-5200089517



Pita od ostataka

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:26



I tako, sin ode na put i ostavi mi zadatak da mu
ispraznim frižider. Ostala 3 jajeta, 200 g sira tipa fete,
praziluk 5 strukova, jedna paprika. Šta ćemo?
Ispržila sam seckani praziluk i papriku na ulju.
umutila 3 belanca, pa 3 žumanca, sastavila, dodala
izmrvljen sir i malo soli. Zatim ispržen praziluk. Sve
pomešala i nadevala po dve kore, na kraju i u sredini,
rolala. Pekla na 200 stepeni 25 minuta.
Rezultat vrlo ukusan.


 


Prolećna torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:13



Radi se o starinskom kolaču koji ima mnogo imena,
a meni je predat pod ovim.
Umutite dobro 150g masalaca sa 150 g šećera, dodajte
umućenih 6 belanaca, 150 mlevenih oraha i 75 g brašna.
Sipajte u podmazani i pobrašnjeni pleh 25×35 cm
(ili sa pek papirom) i pecite na 175 stepeni 15 minuta.
Umutite 6 žumanaca sa 100 g šećera, pa prelijte pečeno
testo i vratite ga u isključenu toplu rernu da se suši 20
minuta. Ohladite. Zatim premažite koru filom i pospite
sa 100 g mlevenih oraha.

Fil: Kad provri 100 ml mleka sa 150 g šećera,
uspite 150 g mlevenih oraha i mutite dok ne pobeli.
Ohladite i dodajte 100 g umućenog maslaca.


 


Na indijski način

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:54



Kad se nešto važno (a u vezi zdravlja) dobro završi,
treba proslaviti. Indijski restoran je pravi izbor.




Ambijent je simpatičan

Da izaberemo šta ćemo

Izabrale smo. Sve je savršeno


A sad, na pešačenje. To je deo terapije


 


Ukusni rođendan

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:11



Njih dve slave rođendan zajedno, a ja sam im godinama
jedina gošća. Uvek izlazimo u neki fini restoran.


Ulazimo u "Dvorište"



Biramo sto na suncu

Zadovoljne su poklonima

Nakon darivanja, sledi gošćenje


Do sledećeg (ukusnog) viđenja

Monument-alno

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:23



Odlučile smo da se osećamo monumentalno, pa smo svratile
u restoran "Monument"




Izbor je popriličan, meni je prijao rižoto
s gamborima


Ali sladoled je nedostajao u celoj priči. Gde ćemo?
Jeste li zaboravili Gelateriju? Mi nismo.


 


Mali Kalemegdan

Gastronomija — Autor lastavica @ 01:57



Ako se zateknete na Kalemegdanu, najbolji izbor za
ručak je restoran Mali Kalemegdan, u hladu kestenova.


Usluga je odlična, a jelovnik odličan.


Na kraju, zna se, odlična kafa.

Pa ćemo u šetnju, zna se...


 


Gde se lepo jede

Gastronomija — Autor lastavica @ 12:12



Više puta sam vas upoznala sa najšašavijim restoranom u
Beogradu, "Lorenzo i Kakalamba"


U vrelim danima, dobro klimatizovan restoran sa odličnom
uslugom pravi je dobitak.

Zna se naš sto, sa jabukama i violinom



Šta ćemo danas? Sve je fino.



Za kraj, biramo "sikter mandžu". Moja je Vasina torta


A ovo divno cveće je za mene :)

 


Kolač od rogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:52



Zašto kolač od rogača? Pa jednostavno, Živka ga je
napravila, ja probala, oduševila se i ona mi dala recept.
Sad ga pravim za vas. Mera je šolja od bele kafe.

Izrendajte 4 jabuke i prodinstajte ih na malo ulja.
Dodajte cimet.
Umutite mikserom 4 žumanca sa pola šolje šećera, dodajte
1 šolju mleka, pola šolje ulja, šolju brašna, 2 vanilin šećera,
2 praška za pecivo i šolju mlevenog rogača (200 g).
Ručno domešajte dinstane jabuke i dodajte 100-200 g suvog
grožđa. Umutite 4 belanca i dodajte masi.
Uspite u pleh 25x35 cm sa papirom za pečenje i pecite na
200 stepeni 45 minuta.
Glazura: otopite na pari 150 g čokolade, 50 g maslaca, kašiku
mleka ili vode i malo ulja.

Kolač prelijte glazurom, ohladite i secite kocke. Jedite u slast!


 


Danas kuvamo

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:57



Danas je vreme za kuvanje. Spremamo punjene kanelone.
Uzmite pakovanje sa 20 kanelona.
Na maslinovom ulju propržite 1 seckani crni luk, dodajte
konzervu pelata paradajza, bosiljak i biber, malo soli.
Prokuvajte 10 minuta.
Pomešajte: smrvljeno 500 g feta sira, 200 g mocarele, 200 g
seckane šunke, 2 kašike parmezana, 2 jajeta i tom smesom
punite kanelone u plehu. Prelijte sosom sa paradajzom i
pecite u rerni na 220 stepeni 30 minuta.
Jedite toplo, uz zelenu salatu.


 


Beogradska gastronomija

Gastronomija — Autor lastavica @ 14:22


Odmah upozoravam da post nije za gladne. Prvo nešto
pojedite, pa se vratite. Naravno, znam gde se najbolje jede u Beogradu, ako
izuzmem moj dom, u kome se gastronomija baš ceni.


Ako želimo roštilj, najbolji ima "Stara daščara" u
Topčideru. Jednostavno, nisu nijednom omanuli.

Salata od kiselog kupusa tu ide dobro

Dobro se slaže chardonnay


Ćevapčići na sto načina, sa ajvarom i kajmakom, sa
ovim ili onim, jedu se u restoranu "Mali Kalemegdan"




Živeli!

Ništa od toga? Jede vam se jagnjetina ispod sača?
Onda kuća mesa, "Nacionalna klasa" na Savi
s novobeogradske strane.

Da, baš tu

Prijatan ambijent

Uvek pitam konobara šta im je tog dana najbolje.
Preporučio je jagnjetinu ispod sača

Malo pečenih paprika za salatu

Obe smo birale belo vino

Niste za brzi ručak?


Teletina ispod sača je neverovatno dobra u restoranu
"Kondir", Poankareova 3.


Kupus salata

I pretpostavimo da ste prošetali, baš valjano,
i potrošili kalorije. Može sad krem sa voćem u
"Credo", hotel "Mariott"

A ako biste radije sladoled, onda ćemo u Muzej sladoleda.

Nema čega nema, pistaccio je najbolji u gradu, malina
kao prava, lešnik predivan itd.



Ide tu i kafa, pa da završimo s njom za danas.
Imam ja podosta materijala.

 


Slani i slatki Zlatibor

Gastronomija — Autor lastavica @ 10:28



Prvog dana obilazimo oko jezera na Zlatiboru.



Mala šetnja do „Konobe Akustik“ blizu jezera, lepog ambijenta
i usluge.


Ručkamo slane palačinke (po pola porcije svaka).

Zasladićemo se u poslastičarnici "Feniks" kupom Zlatibor
sa četiri vrste šumskog voća.



Smešteni smo u Konačištu "Sunce", udobom malom hotelu
skrivenom u borovoj šumi, van buke i gužve.

Podno grejanje odlično funkcioniše pa je prijatno toplo
i u maglovitom jutru

Jutarnja kafica prija u adekvatnom ambijentu


Bogat je doručak, naprimer lepinja s pretopom

 

Odlična je ručkovečera




Lako je razumeti zašto se vraćamo ovde...
(nastaviće se)

1 2 3 4  Sledeći»

Powered by blog.rs