Lastavica

Lorenzo i Kakalamba

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:45


Treba nešto proslaviti, tako da se pamti? Znam pravo mesto.
Toskansko-pirotski restoran "Lorenzo i Kakalamba", Cvijićeva 110.



Od ulaza, sve je unikatno i ne liči ni na jedan drugi restoran.
Savršeni kič, tako skockan da je lep.



Neobične stolice, zar ne?


Moj omiljeni sto je sa jabukama i violinom. Ako mogu, rezervišem
baš taj.



Usluga je savršena, a kuhinja? Šta reći? Birate između jela
toskanske kuhinje (Lorenzo) i pirotske (Kakalamba). Pa ko
šta voli, nek izvoli.




Mmmm, počinjemo.


Birali smo ribić na kajmaku


i pirotsku jagnjetinu bez kosti, sa mladim krompirićima.


Iako je teško naći mesto u stomaku, ko bi odoleo ovakvoj 
ponudi? Sikter mandža ili poslastice za kraj.



Pa je tako tiramisu našao svoje mesto


...kao i divna čokoladna torta!


Savršena bela tamjanika i roze vino"Dušica" upotpunili 
su doživljaj. Živeli! Neka se želje ostvare!



"Ustanička"

Gastronomija — Autor lastavica @ 15:34

Otvoren je novi restoran u Ustaničkoj ulici, na Dušanovcu 
i dama je poželela da tamo proslavimo njen rođendan.
Restoran ima jednostavno i logično ime "Ustanička".




Rižoto sa dimljenim lososom bio je odličan


Samltimboka perfektna
(šnicle od laks karea sa pršutom, u sosu od belog vina)


Pileći file u sosu sa pečenim krompirom nije zaostajao

Nazdravimo!



Vasina torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 10:54


Po kom Vasi je ova stara građanska torta dobila ime, niko ne zna.

Po jednoj verziji, ova ukusna torta je nastala još davne 1908. godine, kada je tašta tortu posvetila svom zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, i napravila poslasticu koja je postala omiljena mnogim domaćicama. Vasa je svoju trudnu suprugu odveo u Beč na lečenje jer je porođaj mogao da ugrozi njen i život bebe. U znak zahvalnosti za taj čin, tašta je osmislila tortu i nazvala je po brižnom zetu.
Pravila se i pravi za svečane zgode. Pa, da počnemo.
Kora
Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 1 kašiku brašna,
6 kašika mlevenih oraha (oko 90 g) i sneg od 6 belanaca. 
U namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu peći na 220 
stepeni 15 minuta. Ohlađenu koru natopiti sokom jedne pomorandže.
Fil:
1. U 130 ml vrelog mleka usuti 200 g mlevenih oraha i dobro umutiti.
Ohladiti.
2. Na pari skuvati umućena 4 žumanca sa 4 kašike šećera i 100 g 
čokolade za kuvanje. Dodati koru jedne pomoranže ili bar vanilin 
šećer s pomorandžom. Ohladiti.
Sjediniti fil 1 i 2. Premazati koru.


Preko torte premazati 3 šlaga. 


Ohladiti dobro i seći šnite.


Zavirivanjem u frižider ustanovljavamo da prebrzo nestaje...



Dani hvarske kuhinje

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:16

Punih 13 godina održava se turistička kulinarska manifestacija 
"Hvarski Dani u Šaranu" u zemunskom restoranu "Šaran". 



Sa Hvara dođe ekipa restorana "Kod Kapetana" sa svojim 
najboljim kuvarom.



Sa Hvara stigne i sve što je potrebno za ovu manifestaciju: 
sveža riba, morski plodovi, salate, školjke, rakovi, masline i začini.



Lako predjelo je pašteta od ribe

A sad da izaberemo glavno jelo

Da li je bolji kotlet grdobe na žaru sa prelivom od suvog paradajza
ili file brancina na način kapetana (sa kozicama) ili filet mola u pršutu
filovan kozicama? Sva tri jela servirana zajedno.

Trilema se rješava polako i temeljito.

A za zasladiti, odakle da počnemo?


Ipak pijane smokve u prošeku i čokoladi

i rožada.

Pa doviđenja, do narednih Hvarskih dana i narednog praznika najbolje
kuhinje!


Zbogom, Dva bela goluba!

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:22

Najstariji skadarlijski restoran "Dva bela goluba" smešten je u predvorju
boemske Skadarlije i predstavlja idealan spoj tradicije i kvaliteta. Prijatan 
ambijent i bogata ponuda, obojena zvucima starogradske muzike privlači 
godinama dosta gostiju, pa se i izletnici dve godine ovde okupljaju zimi, 
kad manje putuju.



Na meniju je svakodnevno prisutan asortiman jela domaće 
i internacionalne kuhinje.


Dva Bela Goluba (DBG) je arhitektonski uredio Uglješa Bogunović, krasili 
gosti kao što su poznate ličnosti iz sveta estrade, glume, politike kao i neki 
poznati državnici a najviše putnici namernici koji su se osećali kao kod svoje 
kuće. Slike na zidovima koje je naslikao Momo Kapor, pisac i živopisac, 
predstavljaju današnji prepoznatljiv znak ovog renomiranog restorana.



Restitucijom je restoran vraćen vlasnicima, koji će mu, na 
našu žalost, promeniti izgled i namenu. Tako je poslednje 
okupljanje pod krilima dva bela goluba prošlo veselo, ali 
i s malo sete.

Rum kuglice

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:58

Ko voli ukus ruma? Pa još u kolačima? 
Onda je ovo pravi kolačić za vas.


Pomešajte 250 g mlevenih oraha, 150 g prah šećera, 100 g mlevene čokolade,
i 4 kašike ruma. Pravite kuglice, uvaljajte ih u mleveni keks i stavljajte u papirne 
korpice.




Pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 07:36

Dok sneg veje, u kući je toplo, napolju ledeno


Hteli biste da napravite finu pogaču, a da se ne  umorite mnogo? Možeee.

U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode.


Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i narendajte 
trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i desne strane po trećinu
ka sredini pa s donje i gornje. 



Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta.

Razvaljajte testo, narendajte poslednju trećinu maslaca
i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, ide srebrni 
ili zlatni novčić.

U pouljen okrugli pleh stavite pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 

Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 35 minuta.

Jedite u slast!

Powered by blog.rs