Lastavica

Dani hvarske kuhinje

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:16

Punih 13 godina održava se turistička kulinarska manifestacija 
"Hvarski Dani u Šaranu" u zemunskom restoranu "Šaran". 



Sa Hvara dođe ekipa restorana "Kod Kapetana" sa svojim 
najboljim kuvarom.



Sa Hvara stigne i sve što je potrebno za ovu manifestaciju: 
sveža riba, morski plodovi, salate, školjke, rakovi, masline i začini.



Lako predjelo je pašteta od ribe

A sad da izaberemo glavno jelo

Da li je bolji kotlet grdobe na žaru sa prelivom od suvog paradajza
ili file brancina na način kapetana (sa kozicama) ili filet mola u pršutu
filovan kozicama? Sva tri jela servirana zajedno.

Trilema se rješava polako i temeljito.

A za zasladiti, odakle da počnemo?


Ipak pijane smokve u prošeku i čokoladi

i rožada.

Pa doviđenja, do narednih Hvarskih dana i narednog praznika najbolje
kuhinje!


Zbogom, Dva bela goluba!

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:22

Najstariji skadarlijski restoran "Dva bela goluba" smešten je u predvorju
boemske Skadarlije i predstavlja idealan spoj tradicije i kvaliteta. Prijatan 
ambijent i bogata ponuda, obojena zvucima starogradske muzike privlači 
godinama dosta gostiju, pa se i izletnici dve godine ovde okupljaju zimi, 
kad manje putuju.



Na meniju je svakodnevno prisutan asortiman jela domaće 
i internacionalne kuhinje.


Dva Bela Goluba (DBG) je arhitektonski uredio Uglješa Bogunović, krasili 
gosti kao što su poznate ličnosti iz sveta estrade, glume, politike kao i neki 
poznati državnici a najviše putnici namernici koji su se osećali kao kod svoje 
kuće. Slike na zidovima koje je naslikao Momo Kapor, pisac i živopisac, 
predstavljaju današnji prepoznatljiv znak ovog renomiranog restorana.



Restitucijom je restoran vraćen vlasnicima, koji će mu, na 
našu žalost, promeniti izgled i namenu. Tako je poslednje 
okupljanje pod krilima dva bela goluba prošlo veselo, ali 
i s malo sete.

Rum kuglice

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:58

Ko voli ukus ruma? Pa još u kolačima? 
Onda je ovo pravi kolačić za vas.


Pomešajte 250 g mlevenih oraha, 150 g prah šećera, 100 g mlevene čokolade,
i 4 kašike ruma. Pravite kuglice, uvaljajte ih u mleveni keks i stavljajte u papirne 
korpice.




Pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 07:36

Dok sneg veje, u kući je toplo, napolju ledeno


Hteli biste da napravite finu pogaču, a da se ne  umorite mnogo? Možeee.

U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode.


Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i narendajte 
trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i desne strane po trećinu
ka sredini pa s donje i gornje. 



Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta.

Razvaljajte testo, narendajte poslednju trećinu maslaca
i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, ide srebrni 
ili zlatni novčić.

U pouljen okrugli pleh stavite pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 

Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 35 minuta.

Jedite u slast!

Powered by blog.rs