Lastavica

Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:21



I opet su na dnevnom redu Hvarski dani u restoranu "Šaran" u 
Zemunu, naša godišnja fešta hedonizma.



Restoran je adekvatno ukrašen. 




Kuvari iz restorana "Kod kapetana" iz Hvara i dnevno snabdevanje
finom svežom ribom i školjkama garantuju poseban užitak.

Prepoznajete li neke vrste riba?


Kako izabrati? Teško. Ovog puta pobedili su veća orada i
jedan krupniji list.

Kako je bilo dobro, nije potrebno ni pričati


Valja i zasladiti, naravno. 

Tart s rogačem opravdao je sva očekivanja, a ni fritule
nisu bile za baciti.


Vidimo se u Šaranu za godinu dana, ukoliko se ne odlučimo
još i za dane istarske kuhinje u novembru!


 


Prijina lazanja

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:57



Ovo jelo je smislila moja prija, pa ga po njoj i zovem. Ona je odličan
kulinar i nije je lako stići. Moj stari receptar čuva ovo jelo sa 
poštovanjem.


Propržite na maslinovom ulju 3 seckana crna luka, dodajte narendane 
3 šargarepe, prodinstajte, pa dodajte 600 g mlevenog mesa (juneće+ 
svinjsko) i propržite. Dodajte malo vode, so, neobavezno vegetu,
biber, origano, pa prodinstajte pola sata. Na kraju dodajte 4 kašike kečapa i 3 kašike brašna.

Skuvajte široke rezance 500 g u slanoj vodi. Ako ih ne nađete,
kao što ja nisam, mogu poslužiti i uži.

Narendajte 200 g kačkavalja.

U tepsiju ređajte sloj rezanaca, sloj mesa, sloj narendanog
kačkavalja, ponovo rezance, pa kačkavalj.


Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta. Jedite u slast!
I nazdravimo!


Priče starog receptara

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:47



Pet puta sam u toku svog života prepisivala svoj receptar. 
Ovaj sadašnji ima lepu posvetu koja je njegov moto.



Kad bih prepisala receptar, za stari bi se neko grabio, neko
od onih koji znaju koliko volim kulinarstvo. I čuvaju ona četiri
vrlo pažljivo.

Sad je u njemu oko 1200 proverenih recepata. Svaki ima svoju 
ocenu, ime onoga od koga sam dobila recept ili ime kreatora 
jela. Nekad sam to ja. Nekad moj sin. Uglavnom prijatelji.

Ako bi umeo da priča, šta bi nam pričao? Istorijat nekih jela?
Priče o gastronomskim uživanjima? Pomešajmo sve to, pa krenimo.

Nazdravljam za sva gastronomska zadovoljstva koja su
nastala po ovom receptaru i tek će nastati!

 


Snickers kolač

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:43

Za ljubitelje kikirikija i čokolade


Stariji posetioci bloga znaju ovaj recept, a novi ga mogu videti.
Namenjen je ljubiteljima kikirikija =Snickers kolač.


Ispecite sirovi kikiriki 300 g u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta 
ili kupite pečeni neslani kikiriki. Ohladite ga, očistite od ljuski i sameljite. 

Sameljite 300 g pti ber keksa ili kupite mleveni.

Umutite 4 cela jajeta sa 250 g šećera, dodajte 250 g maslaca
i 100 g čokolade za kuvanje. Kuvajte na pari uz mešanje.
Kad se počne zgušnjavati, dodajte keks i kikiriki.


Smesu razlijte u vodom ovlažen pleh 25×35 cm pa prelijte glazurom.
Stavite na hladno nekoliko sati, pa secite štanglice.

Glazura:
Na pari skuvajte 100 g čokolade za kuvanje sa 50 g maslaca
i 2 kašike mleka.

Jedite u slast!

Vasina torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:14



Po kom Vasi je ova stara građanska torta dobila ime, 
niko ne zna.
Pravila se i pravi za svečane zgode. Pa, da počnemo.


Kora: 
Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte 1 kašiku brašna,
6 kašika mlevenih oraha (oko 90 g) i sneg od 6 belanaca. Dobro je
dodati narendanu koricu pomorandže, a možete i kandiranu domaću
koru pomorandže.




U namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu (ili obloženom 
papirom za pečenje) peći na 220 stepeni 15 minuta. Ohlađenu 
koru natopiti sokom jedne pomorandže.


Fil:
1. U 130 ml vrelog mleka usuti 200 g mlevenih oraha i dobro umutiti.
Ohladiti.


2. Na pari skuvati umućena 4 žumanca sa 4 kašike šećera i 100 g 
čokolade za kuvanje. 
Dodati koru jedne pomorandže ili bar vanilin šećer s pomorandžom. 
Ohladiti.


Sjediniti fil 1 i 2. Premazati koru.



Celu tortu premazati šlagom ili šamom od 4 belanca.

Uživajte!

Najšašaviji restoran

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:36



Brat je rekao sestri, isto si videla u Beogradu kao i ja, samo ti 
još nedostaje "Lorenzo i Kakalamba". Pa, da to ispravimo!





To je restoran koji ne liči ni na jedan drugi. Toliko šašavog kiča 
nigde se ne može videti. Svakako, prepoznatljivi su po 
namernom i tendencioznom kiču, perfektnoj usluzi i klopi.






Volim sto sa jabukama i violinom. A svaki se razlikuje.



Stolice su najblesavije. 

Šekspir na sve budno motri.


Sprat niže je kuhinja, možete zaviriti kroz staklo na podu.


Da izaberemo šta ćemo danas jesti!


Kao malo predjelo ide krem sir sa vrućom lepinjom


Za glavno jelo preporučujem staroplaninski gulaš,
mada je sve ukusno i nema greške...


Da dodamo malo bibera?


Ovako se nude slatkiši za kraj, sikter mandža :)


Izabrala sam Vasinu tortu, klasičnu i divnu.


Drugi su uzeli cream brule sa brusnicom 


i crumble sa šumskim voćem


Ovde povremeno treba doći :)

 


Ekspres voćni kolač

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:11



Sređivali ste zamrzivač i našli smrznuto voće, naprimer maline.
Šta uraditi s njima? Može kolač?
Umutite 6 belanaca, pa 6 žumanaca, sastavite ih, dodate 6 kašika
šećera, 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera s limunom, pa 7 punih
kašika brašna. Sipate u pleh 20x30 cm sa papirom za pečenje i pospete
smrznutim malinama. Pečete na 200 stepeni pola sata.


Pospete prah šećerom s vanilinom i eto ekspres poslastice!

Pa onda imate vremena za šetnju u prirodi!




Hvarski dani

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:05




Mnogo godina traje tradicija da hvarski restoran "Kod kapetana" 
gostuje u restoranu "Šaran" u Zemunu sa svežom ribom i 
svojim kuvarima.



Praznik dalmatinskog hedonizma traje mesec dana.


Ambijent je prilagođen, prijatan, a usluga perfektna. Cene 
nisu male.



Nije lako izabrati ribu koju ređe jedemo.



Ovog puta izabrali smo kernju 1600 g za tri osobe, u rerni,
s krompirom. 


To je bilo predobro, pa smo kolač morali spakovati i poneti.
Izabrala sam tart sa rogačem i divljom pomorandžom. 



Fina pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:08



Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.



U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. 



Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i 
narendajte trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i 
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje. 




Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte testo, narendajte poslednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, 
ide srebrni ili zlatni novčić. 


U pouljen okrugli pleh ili sa papirom za pečenje stavite 
pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 


Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 
35 minuta. 


Jedite u slast! A ako se deli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!

 

 


Šampi(nj)o(n)ka

Gastronomija — Autor lastavica @ 18:51



Ova se pita jako brzo pojede, kad je iznesete na sto.
A nije teška za pravljenje.



Uzmete pakovanje tankih kora za pitu, 500 g šampinjona, 
tri struka praziluka (ili crnog luka, ko ne voli praziluk).
Isprižite seckan crni luk ili seckan praziluk.
Dodate očišćene, oprane i seckane šampinjone
Prodinstate, dodate so, biber, origano.


Na kore stavite sloj fila na kraj i sredinu, pa urolate.


Pečete na 200 stepeni 25 minuta. Poprskate vodom 
posle pečenja. 


Jedete u slast.

Predlog za ručak

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:25



Ako vam ponestane ideja za ručak u posnim danima, evo oslića u sosu. 



Na maslinovom ulju propržite 3 seckana crna luka
i 5 češnjeva belog luka. 


Dodajte zatim šaku svežeg seckanog peršuna, biber, 
so (ja stavljam solni cvijet), čašu kuvanog paradajza,
čašu dobrog belog vina. 


Sipajte smesu u vatrostalnu posudu.


Pomešajte prezlu i so (solni cvijet). Filete oslića (1 kg)
uvaljajte u prezlu i stavljajte u sos. 


Poklopite vatrostalnim poklopcem i pecite u rerni 
na 220 stepeni 60 minuta.



Londoneri

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:57



Nakon priče o Felix Romuliani zaslađene londonerima, nekoliko
blogera je tražilo recept. Ostalo mi je samo da ih opet umesim
i slikam.




Penasto umutiti 250 g maslaca sa 125 g šećera, dodati 6 žumanaca, 
pa koru 1 limuna (ili Kotanyl koricu) i 300 g brašna. Sipati u pleh sa
papirom za pečenje 30×40 cm




Testo tanko premazati sa 2 kašike džema od kajsija.
Peći na 170 stepeni 15 minuta. 



Izvaditi testo i premazati šamom, posuti seckanim orasima


i dopeći na 150 stepeni 30 minuta, od polovine prekriveno folijom


Šam: Umutiti 6 belanaca sa sokom pola limuna i 150 g šećera,
pa dodati 150 g mlevenih oraha. Može se dodati vanilin šećer
s limunom.


Kiš Loren

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:03



Francuski specijalitet Kiš Loren, pitu vrhunskog ukusa,
prvi put ću napraviti po receptu moje prijateljice Zlatice.



Umesiti rukama testo od 200 g mekog 
brašna, 100 g maslaca, 1 jajeta, malo soli 
(solnog cvijeta). Ostaviti ga u frižideru bar 
jedan sat da odstoji, pokriveno da se ne suši.



Podmazati nisku okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Testo razvaljati 
na malo veću površinu od te, staviti u tepsiju i podići ivice.
(da se testo lako prebaci, može se razvaljati na foliji, pa se
folija samo okrene na tepsiju)



U sredinu staviti fil: 
mešavinu od 250 g rendanog sira, 100 g seckane
slanine, 100 g seckane šunke.





Sve preliti sa smesom umućena 4 jajeta i 200 ml mleka
i malo soli (solnog cvijeta)


Peći na 200 stepeni 35-40 minuta dok ne porumeni.
Jesti toplo, u slast!


Orašac i sač, kakve to ima veze?

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:39



Već tradicionalno godinama tri dame slave u oktobru, Ljiljani i Ljeri je 
rođendan, a ja sam im je gošća. Ljera nastoji da svaki put nađe drugu
atraktivnu lokaciju. Izbor je pao na stari restoran "Orašac", Bulevar 
kralja Aleksandra 122 prekoputa Vukovog spomenika.




Vodič za ovaj restoran kaže: "Restoran Orašac je jedno od poslednjih 
mesta u ovoj ulici, ali i u užem centru Beograda, koje nije izgubilo svoju 
tradicionalnu prepoznatljivost. Odličan roštilj i izvrsnost jela spremljenih 
po receptima iz stare Srpske kuhinje dokaz su zašto restoran Orašac 
nosi naziv vodeće nacionalne kuhinje u Beogradu. Zvuci tambura i melodije
starogradskih pesama nadahnuju goste da se uvek vraćaju ovom restoranu, 
poznatom i pod nazivom Skadarlija na bulevaru."


Mi smo odabrale divan oktobarski sunčani dan za ovaj ručak. Zato smo
sedele u bašti, a ne u lepom ambijentu restorana.


Prvo razmena poklona, razume se.



Zdravica, zna se!


Teletina ispod sača sa pečenim paprikama bio je odličan izbor.




Desert: palačinke u šatou


Domaća kafa se podrazumeva.


A onda, prošetajmo! Možda potrošimo 3,5 kalorije!






Praznik u Rimu? Ne, praznik u Beogradu.

Stara carinarnica

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:31



U vrelom danu još se može prošetati Zemunom, do keja.
Labudovi i čamci leškare na Dunavu


U daljini vide se kupači na Lidu


Planirale smo „Bella Napoli", ali restoran nije radio.


Tako je izbor pao na restoran „Stara carinarnica".


Nismo se pokajale.



Sve je ovde bilo kako treba




Za vrućinu, lagan jelovnik: pohovane paprike, grilovani 
šampinjoni, pohovan kozji sir.




A zašto ovi svima objavljuju da sam tu?




Powered by blog.rs