Monument-alno
Odlučile smo da se osećamo monumentalno, pa smo svratile
u restoran "Monument"
Izbor je popriličan, meni je prijao rižoto
s gamborima
Ali sladoled je nedostajao u celoj priči. Gde ćemo?
Jeste li zaboravili Gelateriju? Mi nismo.
Odlučile smo da se osećamo monumentalno, pa smo svratile
u restoran "Monument"
Ako se zateknete na Kalemegdanu, najbolji izbor za
ručak je restoran Mali Kalemegdan, u hladu kestenova.
Više puta sam vas upoznala sa najšašavijim restoranom u
Beogradu, "Lorenzo i Kakalamba"
Zašto kolač od rogača? Pa jednostavno, Živka ga je
napravila, ja probala, oduševila se i ona mi dala recept.
Sad ga pravim za vas. Mera je šolja od bele kafe.
Izrendajte 4 jabuke i prodinstajte ih na malo ulja.
Dodajte cimet.
Umutite mikserom 4 žumanca sa pola šolje šećera, dodajte
1 šolju mleka, pola šolje ulja, šolju brašna, 2 vanilin šećera,
2 praška za pecivo i šolju mlevenog rogača (200 g).
Ručno domešajte dinstane jabuke i dodajte 100-200 g suvog
grožđa. Umutite 4 belanca i dodajte masi.
Uspite u pleh 25x35 cm sa papirom za pečenje i pecite na
200 stepeni 45 minuta.
Glazura: otopite na pari 150 g čokolade, 50 g maslaca, kašiku
mleka ili vode i malo ulja.
Kolač prelijte glazurom, ohladite i secite kocke. Jedite u slast!
Danas je vreme za kuvanje. Spremamo punjene kanelone.
Uzmite pakovanje sa 20 kanelona.
Na maslinovom ulju propržite 1 seckani crni luk, dodajte
konzervu pelata paradajza, bosiljak i biber, malo soli.
Prokuvajte 10 minuta.
Pomešajte: smrvljeno 500 g feta sira, 200 g mocarele, 200 g
seckane šunke, 2 kašike parmezana, 2 jajeta i tom smesom
punite kanelone u plehu. Prelijte sosom sa paradajzom i
pecite u rerni na 220 stepeni 30 minuta.
Jedite toplo, uz zelenu salatu.
Odmah upozoravam da post nije za gladne. Prvo nešto
pojedite, pa se vratite. Naravno, znam gde se najbolje jede u Beogradu, ako
izuzmem moj dom, u kome se gastronomija baš ceni.
Prvog dana obilazimo oko jezera na Zlatiboru.
Bogat je doručak, naprimer lepinja s pretopom
Odlična je ručkovečera
Jedan od najprijatnijih restorana u Beogradu je "Dvorište"
omiljen u koronskim vremenima jer se uglavnom sedi
u bašti, a i unutra je odlično provetreno.
Ako šetate Tašmajdanskim parkom, navratite u stari
elitni restoran "Madera". Rezervacija je obavezna.
Velika je bašta, sve otvoreno, idealno za ova luda
koronasta vremena.
Nakon šetenje po Topčideru, valja i prezalogajiti
Splav "Vodenica" je dobro poznat ljubiteljima riblje kuhinje
Danas vas uvodim u najšašaviji restoran u Beogradu,
"Lorenzo i Kakalamba" . Služi se piroćanska i toskanska
kuhinja, što je sadržano i u imenu restorana: Lorenzo je
Lorenzo da Medici, a Kakalamba je piroćanski nadimak
supruga vlasnice restorana.
Kad vidite ovaj mural, stigli ste na pravo mesto
Godinama već početkom godine održavaju se Hvarski dani
u restoranu "Šaran" u Zemunu. Kelneri i kuvari iz restorana
"Kod kapetana" sa Hvara stižu u "Šaran" da dočaraju miris i
ukus Dalmacije.
Powered by blog.rs