Lastavica

Londoneri

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:27


Penasto umutiti  250 g maslaca sa 125 g šećera, dodati
 6 žumanaca, pa koru 1 limuna i 300 g brašna. Sipati u
pleh sa papirom za pečenje 30×40 cm. i tanko premazati
sa 2 kašike džema od kajsija.
Peći na 170 stepeni 15 minuta,  pa premazati šamom,
posuti seckanim orasima i dopeći na 150 stepeni 30
minuta, od polovine prekriveno folijom.
Šam: Umutiti 6 belanaca sa sokom pola limuna i 150g šećera

imageedit_2144_8038462330



Sajam sira

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:55


Godišnji sajam sira u mom šoping centru posebna mi je
radost jer okuplja najbolje proizvođače sira iz regiona.
1

5
Obiđem sve, probam sve, ponesem kući ono što mi se
najviše dopada.
3

4
I uvek najviše ponesem iz manastira Sukovo, koji ima
sjajnu ekonomiju koju vodi mati Marta. Tom se štandu
najviše radujem. I čim dođem kući, pravim gibanicu od
njihovog sira đubek. Da prste poližeš!
2



Radecki

Gastronomija — Autor lastavica @ 07:04



Vreme je za Zemun, zar ne?
1
Za zemunsku marinu
3
U njoj ptičji bal u toku
2
Divno druženje u nautičkom restoranu "Radecki" na
samoj obali Dunava
4
Morski plodovi? Ili riječno bogatstvo, som. A zašto ne
oboje?
5



Kuvano vino

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:57



Za zimske dane idealno piće za zagrevanje jeste
kuvano vino.
Za tri čaše sipajte u šerpu 600 ml crnog vina,
dodajte 2 kašike šećera i 4-5 zrna karanfilića.
Kad provri, pospite mleveni cimet i vanilin šećer
sa pomorandžom (ili stavite krišku pomorandže
ili limuna). Servirajte vruće u čašama sa drškom
ili šoljama.
imageedit-1780-2285115332



Gibanica

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:25


Gibanica je meni omiljeni specijalitet srpske kuhinje.
Rad: Uzeti 500 g kora za gibanicu. U nauljen pleh 30x40 cm
ravno staviti dve kore na dno, pa preliti sa 4 kašike fila, pa
nagužvati 2 kore preko cele površine. Opet 4 kašike fila,
pa nagužvati 2 kore i ponavljati. Na kraju idu dve kore
ravno preko gibanice i preliju se filom. Izbosti nožem.
Peći na 220 stepeni 30 minuta.
Fil: Umutiti 5 žumanaca, pa dodati 400 g mrvljenog belog sira,
šolju 2 dl mleka ili 200 ml gazirane vode, ulja 100 ml. Ako sir
nije slan, dodati malo soli. Na kraju dodati sneg od 5 belanaca.
20241130-120525
Poprskati vodom i seći.
imageedit-1608-4278001348
Jesti u slast!
20241130-132954



Japanska gastronomija

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:21



Volite li japansku gastronomiju? Ja da, ako imam
dobrog savetnika. Sin je bio u Japanu tri puta i voli
njihovu kuhinju, pa nam je savetovao restoran "Marukoshi"
1

2020-09-17
Uz njegovu pomoć, izabrala sam odličan okonomiyaki,
koji Japanci vole da jedu u restoranima
2
Ivko je uzeo tonkatsu, jelo koji Japanci rado spremaju
kod kuće
3
Sin je izabrao vrlo ukusan oyakodan.
4
Nije bilo mesta za dezert, pa se nadam da ću drugi put
probati i njihove specifične poslastice. Eto, u svemu
lepom uživa Lastavica.


Prebranac

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:58



Potopiti 1 kg belog pasulja tetovca preko noći.
Sutradan ocediti, naliti vodom i prokuvati do vrenja. Odliti vodu i naliti toplom vodom. 
Dodati vegetu i biber. Kuvati oko 1,5 sat do mekog, ali da se ne raspukne. Pred kraj 
dodati so. Ocediti višak vode.
Na 2 dl ulja propržiti 1 kg crnog luka izrezanog na rezance, 
nasuti dosta slatke mlevene aleve paprike.
U nauljeni pleh staviti sloj pasulja, preliti uljem,
pa sloj luka, opet ulje, pa pasulj.
Odozgo nauljiti, posuti alevom paprikom i staviti dva lista lovora
i seckana tri čena belog luka.
Peći u rerni na 220 stepeni 1 sat. Služiti toplo ili hladno.
prebranac



Rozen torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 06:00



Rozen torta je kolač koji se jako lako pravi ako kupimo
gotove kore, 8 kora 20×30 cm.
Pripremite fil:
U 200 ml mleka dodati 170 g šećera, provriti, dodati 400 g
mlevenih oraha i 5 vanilin šećera. Vrućem dodati 250 g
maslaca i odmah filovati.

Korice pokvasiti neslađenim mlakim mlekom i filovati.
Na donju koricu razmazati 4 kašike fila i staviti drugu,
pritisnuti, pokvasiti mlekom, filovati sa 4 kašike fila
i tako ponoviti 7 puta.

Osma kora ide na vrh, kvasi se mlekom, pa se preko svega stavi alufolija i pritisne težom šerpom i ostavi na sobnoj temperaturi sat-dva pa u frižider preko noći.
Sutradan se odseku krajevi i torta glazira.
409077150-2657313921090125-9086259201012383563-n
Glazura:
Umutiti 400 g prah šećera sa sokom polovine omanjeg
limuna, nekoliko kapi ekstrakta maline ili jagode i 3-4 kapi
ulja. Dodavati kap po kap vrele vode i mutiti do penastog.
Prekriti gornju površinu torte.
Torta se ostavi na hladnom da se glazura stegne. Seći kocke.
imageedit-2752-5200089517



Pita od ostataka

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:26



I tako, sin ode na put i ostavi mi zadatak da mu
ispraznim frižider. Ostala 3 jajeta, 200 g sira tipa fete,
praziluk 5 strukova, jedna paprika. Šta ćemo?
Ispržila sam seckani praziluk i papriku na ulju.
umutila 3 belanca, pa 3 žumanca, sastavila, dodala
izmrvljen sir i malo soli. Zatim ispržen praziluk. Sve
pomešala i nadevala po dve kore, na kraju i u sredini,
rolala. Pekla na 200 stepeni 25 minuta.
Rezultat vrlo ukusan.


 


Prolećna torta

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:13



Radi se o starinskom kolaču koji ima mnogo imena,
a meni je predat pod ovim.
Umutite dobro 150g masalaca sa 150 g šećera, dodajte
umućenih 6 belanaca, 150 mlevenih oraha i 75 g brašna.
Sipajte u podmazani i pobrašnjeni pleh 25×35 cm
(ili sa pek papirom) i pecite na 175 stepeni 15 minuta.
Umutite 6 žumanaca sa 100 g šećera, pa prelijte pečeno
testo i vratite ga u isključenu toplu rernu da se suši 20
minuta. Ohladite. Zatim premažite koru filom i pospite
sa 100 g mlevenih oraha.

Fil: Kad provri 100 ml mleka sa 150 g šećera,
uspite 150 g mlevenih oraha i mutite dok ne pobeli.
Ohladite i dodajte 100 g umućenog maslaca.


 


Na indijski način

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:54



Kad se nešto važno (a u vezi zdravlja) dobro završi,
treba proslaviti. Indijski restoran je pravi izbor.




Ambijent je simpatičan

Da izaberemo šta ćemo

Izabrale smo. Sve je savršeno


A sad, na pešačenje. To je deo terapije


 


Ukusni rođendan

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:11



Njih dve slave rođendan zajedno, a ja sam im godinama
jedina gošća. Uvek izlazimo u neki fini restoran.


Ulazimo u "Dvorište"



Biramo sto na suncu

Zadovoljne su poklonima

Nakon darivanja, sledi gošćenje


Do sledećeg (ukusnog) viđenja

Monument-alno

Gastronomija — Autor lastavica @ 04:23



Odlučile smo da se osećamo monumentalno, pa smo svratile
u restoran "Monument"




Izbor je popriličan, meni je prijao rižoto
s gamborima


Ali sladoled je nedostajao u celoj priči. Gde ćemo?
Jeste li zaboravili Gelateriju? Mi nismo.


 


Mali Kalemegdan

Gastronomija — Autor lastavica @ 01:57



Ako se zateknete na Kalemegdanu, najbolji izbor za
ručak je restoran Mali Kalemegdan, u hladu kestenova.


Usluga je odlična, a jelovnik odličan.


Na kraju, zna se, odlična kafa.

Pa ćemo u šetnju, zna se...


 


Gde se lepo jede

Gastronomija — Autor lastavica @ 12:12



Više puta sam vas upoznala sa najšašavijim restoranom u
Beogradu, "Lorenzo i Kakalamba"


U vrelim danima, dobro klimatizovan restoran sa odličnom
uslugom pravi je dobitak.

Zna se naš sto, sa jabukama i violinom



Šta ćemo danas? Sve je fino.



Za kraj, biramo "sikter mandžu". Moja je Vasina torta


A ovo divno cveće je za mene :)

 


1 2 3 4  Sledeći»

Powered by blog.rs