Lastavica

08 Jan, 2018

Fina pogača

Gastronomija — Autor lastavica @ 05:08



Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.



U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac. 
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli 
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. 



Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i 
narendajte trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i 
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje. 




Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte 
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte testo, narendajte poslednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu, 
ide srebrni ili zlatni novčić. 


U pouljen okrugli pleh ili sa papirom za pečenje stavite 
pogaču i premažite jednim slanim žumancem. 


Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni 
35 minuta. 


Jedite u slast! A ako se deli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!

 

 


Komentari


Dodaj komentar

Powered by blog.rs