Fina pogača
Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.
U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera,
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan sveži kvasac.
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode.
Umesite meko testo. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravougaonik i
narendajte trećinu od 250 g maslaca. Testo presavijte s leve i
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje.
Ostavite testo da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte
testo i narendajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte testo, narendajte poslednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu,
ide srebrni ili zlatni novčić.
U pouljen okrugli pleh ili sa papirom za pečenje stavite
pogaču i premažite jednim slanim žumancem.
Ostavite 20 minuta i zagrejte rernu. Pecite na 200 stepeni
35 minuta.
Jedite u slast! A ako se deli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!
Dodaj komentar |
0 Trekbekovi